Maak je de overstap naar fair fashion? Kijk dan ook eens naar het materiaal van een item. Zo zijn hennep, tencel en linnen duurzame stoffen die ook nog eens lekker comfortabel aanvoelen. 

Hennep

Als je denkt aan hennep gaat er misschien wel een belletje rinkelen. Maar hierbij gaat het niet om wietsoorten of wietzaden van Royalqueenseeds. Dat is een hele andere tak van sport. In deze context gaat het om de kleding dat gemaakt wordt van hennepvezels. Ken je bijvoorbeeld jute nog? Drie keer raden waar deze onverwoestbare stof van gemaakt is. Juist, hennep! Hennep is tien keer sterker dan katoen en daardoor ideaal om kleding van te maken.

Naast zijn sterke eigenschappen, is de plant helemaal eco vriendelijk. Het waterverbruik is laag en bestrijdingsmiddelen zijn nauwelijks nodig. De kwaliteit van hennep trekt je ook zeker weten over de streep. Kleding van hennep voelt zacht, valt soepel en is heerlijk luchtig.

Tencel

Dit materiaal wordt ook wel eens Lyocell genoemd. De stof wordt op een unieke (en eco vriendelijke) manier gemaakt. Het begint namelijk allemaal bij de houtpulp van de eucalyptusboom. De kale stammen van de bomen worden versnipperd en de pulp wordt vermengd met een chemische stof zodat het lekker vloeibaar wordt. Schrik niet van het woord chemisch. Het kan volledig hergebruikt worden en is dus niet schadelijk voor het milieu.

Nu klinkt een stof van houtpulp misschien niet heel comfortabel. Maar niets is minder waar! Het materiaal voelt namelijk zo zacht en soepel als zijde. En dat terwijl het net zo sterk is als polyester. De stof kan je overigens gewoon wassen op 30 graden.

Linnen

Dit is de enige in het lijstje dat in Europa wordt geproduceerd. De vlasplant bevindt zich namelijk gewoon in Noord-Frankrijk. Tijdens het groeien gebruikt het plantje weinig land, waardoor het een stuk duurzamer is dan katoen. Ook zijn er nauwelijks water of bestrijdingsmiddelen nodig. Het proces van plant naar kleding is wel iets intensiever. Er is een speciale droogmethode om de mooiste vezels te krijgen voor de kleding. Maar tijdens het proces wordt niets verspild. De korte vezels worden gebruikt voor touw en grof garen.

De stof heeft – samen met Tencel – de laagste ecologische voetafdruk. Het enige nadeel van linnen is dat het snel kreukt. Zorg er daarom voor dat je kleding van linnen goed ophangt en strijkt om ergernis te voorkomen. Ben je op je linnen item uitgekeken? Geen probleem. Binnen zes maanden is het volledig afgebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *