Dieren kunnen net zoals mensen ook stress ervaren. Het enige verschil is alleen dat mensen dit kunnen uitspreken en dieren niet. Toch is het wel te merken bij dieren dat ze stress ervaren. Hun gedrag verandert ten opzichte van eerder. Het dier wil opeens niet meer eten of drinken, kijk heel sip uit zijn ogen of is zijn speellust volledig kwijtgeraakt. Voornamelijk katten zijn er gevoelig voor stress en kunnen hier zelfs behoorlijk ziek van worden. Er bestaat uiteraard een passende behandeling maar stress is alles behalve prettig voor je kat. Voorkomen is daarom ook beter dan genezen. In dit blog daarom een aantal tips waarmee je, je kat kan helpen in stressvolle situaties.

Herken de stress

Om stress te voorkomen is het natuurlijk wel belangrijk om te weten waar je kat precies stress van ervaart. Stress bij katten kan zich op verschillende manier uiten. Je kat kan bijvoorbeeld trekken met de rugharen of zeer veel gapen zonder dat hij of zij daadwerkelijk moe is. Ook schudden, extreem veel likken, krabben en grote pupillen (bij voldoende daglicht) kunnen een teken zijn van stress. Toch kunnen katten dit uiteraard ook doen zonder stress en daarom kan jij als baasje het best bepalen of dit gedrag normaal is of te wijten is aan stress. Situaties die hiertoe kunnen leiden zijn bijvoorbeeld een verhuizing of een verbouwing. Ook uit logeren gaan, nieuwe huisgenootjes krijgen en zelfs nieuwe meubels of accessoires kunnen voor een kat al stressvol zijn.

Genoeg verstopplekken

Een kat die stress heeft help je in eerste instantie het meeste door voldoende verstopplekken te creëren. Een kat vindt het prettig als hij of zij een onprettige situatie kan vermijden. Een plek waar je zich kunnen verstoppen helpt hier erg bij. Zo zitten katten graag ergens onder, in, boven of achter. Een kast is een zeer bekende verstopplek van de kat maar ook een bed, bank, stoel, kleed, kartonnen doos of (krab)paal voldoen hieraan. Zolang ze zich maar niet gezien voelen.

Krabpaal en speeltjes

Wat ook kan helpen bij katten die stress hebben is voldoende speeltjes in huis te hebben. Door het spelen kunnen ze als het waar even lekker “ontstressen”. Ook een krabpaal of iets anders waar ze aan kunnen krabben werkt voor katten zeer rustgevend. Merk je niet of weinig verschil bij je kat? Dan kan je ook nog overwegen om Feliway te gebruiken. Feliway is een apparaatje wat je in het stopcontact steek en feromonen vrij geeft. Deze hebben een rustgevende invloed op je katten waardoor ze zich vertrouwd en veilig zullen voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *