goede voornemens detoxificatie

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat gaat voor heel veel mensen gepaard met goede voornemens. Als jij last hebt van slechte gewoontes of verslavingen, dan heb je vast ook het doel om hier iets mee te doen. Zeker als je een hardnekkige gewoonte hebt kan het lastig zijn om hier zonder hulp vanaf te komen. Hoe ga jij aan de slag met je verslaving? Lees er meer over in dit artikel. 

Accepteer dat hulp je goed kan doen 

Zeker als je al een tijdje rondloopt met je slechte gewoonte kan het goed zijn om hulp te zoeken. Een verslaving zorgt ervoor dat je in je eigen bubbel zit. Het betreft een neerwaartse spiraal en inzichten van buitenaf brengen je weer op de weg terug. Ga daarom in gesprek met een therapeut, laat je voorlichten over eventuele opname en detoxificatie en een behandelplan dat bij jou past. Het zal je zeker goed doen. 

Praat erover met vrienden en familie 

Er in je eentje mee rond blijven lopen gaat je zeker niet verder helpen. Het is dus zeker goed om met familie en vrienden over je verslaving te praten. Niet iedereen zal het begrijpen of je volledig steunen, maar er zijn ook genoeg mensen die dat wel willen doen. Deze mensen kunnen je uiteraard begeleiden als je een proces aangaat met een hulpverlener. Weet dus dat je niet alleen bent. 

Tref voorbereidingen 

Wellicht wil je je laten opnemen in een kliniek of wil je een intensieve dagbehandeling aangaan. Helaas is er niet al de volgende dag een plek voor je geregeld. Het is dus goed om voorbereidingen te treffen als je het idee hebt dat het niet goed met je gaat. Ga in gesprek met je huisarts en een psycholoog. Deze mensen kunnen je handvatten geven die je zelf alvast kan toepassen. Bovendien is medische begeleiding goed als je wilt afkicken van een heftige verslaving. 

Maak de balans op 

Verslavingen houden zichzelf in stand door bepaalde triggers. Je haalt altijd sigaretten bij dezelfde benzinepomp of je neemt altijd flessen wijn mee tijdens de boodschappen. Dit doe je vaak onbewust. Maak voor jezelf een plan waarbij je deze prikkels vermijdt. Hetzelfde geldt voor vrienden die je over de streep trekken. Maak de balans op om niet meer op deze prikkels in te gaan. Na een weken zul je al een enorm verschil merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *