Vind jij het soms ook een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat je alle logisteieke bedrijfsprocessen veilig en efficiënt laat erlopen? Dan kan fleet management je hier wellicht bij helpen. Het doel hiervan is namelijk om de efficiëntie en productiviteit te verhogen, terwijl je tegelijkertijd de veiligheid van bestuurders en voertuigen zult blijven waarborgen. Met deze werkwijze zul je hulp krijgen om het wagenpark van je onderneming effectiever te beheren, waardoor je de omzet verhoogt en de klanttevredenheid zult verbeteren.

Fleet management in je onderneming, wat houdt dat in?

Onder fleet management wordt het beheer en de organisatie van jouw voertuigen (die commercieel zijn) verstaan en wordt dit ook wel wagenparkbeheer genoemd. De basis van fleet management is de voertuig tracking, dat zal werken met behulp van telematica. De wagenparkbeheerder van jouw onderneming kan hiermee de locatie, het rijgedrag en de onderhoudsstatus van de voertuigen in je onderneming nagaan. Rijdt een medewerker niet op de juiste weg, rijdt hij roekeloos of gebruikt een medewerker de auto ook privé? Met het fleet management systeem kun je dit gemakkelijk tracken, om de werknemer hier vervolgens op aan te spreken.

Met deze manier van werken kun je zorgen voor verbeterde veiligheid en een beperking van risico’s voor het wagenparkbeheer. Niet alleen auto’s, maar ook de werkvoertuigen als kranen, bulldozers, opleggers en andere gespecialiseerde voertuigen van het wagenpark kunnen in het management systeem worden beheerd.

Hoe zet je het fleet management systeem nu in zijn werking?

Het fleet management systeem bestaat uit verschillende trekkings- en andere software die ervoor zorgen dat jij inzicht krijgt in de data van het wagenpark. De fleet tracking software is de kern van het fleet management systeem. Deze software is gebaseerd op een GPS-systeem dat werkt met behulp van GPS, satelliet, of radio, maar kan het GPS-systeem ook een combinatie van deze drie gebruiken.

Er zijn verschillende unieke functies van het fleet management systeem, zoals:

  • Voertuig tracking: hiermee kun je precies de voertuigen van je onderneming volgen, ontvang je de exacte locatie en kan er in het geval van een incident direct hulp gestuurd worden.

  • Voertuigstatus meldingen. Met fleet management is het ook mogelijk om meldingen te krijgen over de status van verschillende voertuigen, zoals te hard rijden, niet arriveren op bestemming en voertuigen die te lang stilstaan.

  • Belangrijke locaties. Hierbij kun je denken aan tankstations die dichtbij klanten zijn, waar je werknemer gemakkelijk kan tanken.

  • Communicatie met de bestuurder. Ook is het mogelijk om te communiceren met de bestuurder, om zo instructies of nieuwe bestemmingen te versturen via het fleet management systeem.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *