Bij de functionaliteit van een afvoer in een woning staat men vaak niet stil. Het voelt immers als vanzelfsprekend dat het water na een douchebeurt door de afvoer wegspoelt. En ook het door kunnen trekken van het toilet voelt als iets vanzelfsprekends. Wanneer de afvoer verstopt raakt, merk je dan ook pas hoe belangrijk de afvoer eigenlijk is. Het is dan ook wenselijk dat problemen met de afvoer altijd snel worden verholpen.

Verstopte afvoer in de keuken

Een woning kent doorgaans verschillende afvoeren. Een veel gebruikte afvoer betreft de afvoer die zich in de keuken bevindt. Het is dan ook deze afvoer die regelmatig bij mensen verstopt raakt. Maar hoe komt dat toch? Waarom worden er zo vaak verstoppingen in de afvoer in de keuken gezien? Een verstopping kan uiteraard diverse oorzaken hebben. Maar een verstopte afvoer in de keuken is vaak het gevolg van foutief gebruik. Zo spoelen veel mensen dagelijks hun etensresten via deze afvoer weg. Dit lijkt onschuldig, maar de afvoer is hier niet tegen bestand. Etensresten zullen zich gaan ophopen waardoor verstoppingen ontstaan. Deze verstoppingen kunnen ervoor zorgen dat de gootsteen in de keuken onbruikbaar wordt. Ben dus voorzichtig met de afvoer.

Verstopping in de badkamer

Niet alleen in de keuken raakt de afvoer vaak verstopt. Verstoppingen komen ook regelmatig voor in de badkamer. Ook hier geldt dat de verstopping diverse oorzaken kan hebben. Maar vaak is een verstopping in de badkamer het gevolg van achterstallig onderhoud. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan het doucheputje dat niet goed wordt schoongemaakt. Hierdoor gaat vuil zich ophopen en ontstaan er verstoppingen. De afvoer in de badkamer krijgt dagelijks een hoop te verduren. Van zeepresten en water tot haren. Dit is uiteraard logisch. Maar voor het behoud van de afvoer is een regelmatige schoonmaakbeurt niet overbodig. Is de afvoer onverhoopt toch verstopt geraakt? Laat een rioolspecialist dan de afvoer ontstoppen.

Jouw afvoer kalkvrij maken

Bij heel veel verstoppingen hebben zeepresten en kalk een aandeel. Door zeepresten en kalk tijdig te verwijderen, kun je verstoppingen dan ook voorkomen. Soda en azijn blijken effectief bij het verwijderen van kalkaanslag. Het is daarom heel effectief om wekelijks deze producten door de afvoer te spoelen. Strooi eerst wat soda in het afvoerputje en giet hier vervolgens wat azijn achteraan. Laat dit mengsel vervolgens een kwartiertje intrekken en spoel het daarna weg met heet water. Hiermee week je alle kalk en zeepresten los. Met deze relatief eenvoudige toepassing kun je de kans op verstoppingen van de afvoer aanzienlijk verkleinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *