Voordat we de mogelijkheden gaan behandelen bij een epoxywinkel is het eerst misschien wel handig om te weten wat epoxy is. Epoxy is een kunststofsoort die onder andere gebruikt wordt in vloeren, lijm en hars. Een epoxywinkel verkoopt deze producten. Je kan natuurlijk vakmannen inschakelen om je epoxy werk te laten doen maar je kunt ook zelf een poging wagen.  

Kun je zelf een gietvloer leggen?

Je kunt bij de epoxywinkel terecht als je het aandurft om zelf een gietvloer te leggen. Ze hebben namelijk alle benodigdheden te koop die nodig zijn voor het aanbrengen van zo’n vloer. Je hebt het volgende nodig: 

  • Kwasten 
  • Handschoenen (epoxy kan gaan irriteren op je huid) 
  • Mengemmer en iets om mee te roeren.  
  • Vlakspaan 
  • Rollers met rolbeugel 

Een epoxyvloer leg je in meerdere lagen. Het is belangrijk dat je per laag weer nieuwe kwasten, handschoenen en mengemmer gebruikt. Zo zit je niet met restjes van de andere laag en wordt alles mooi egaal. Alle benodigdheden kun je aanschaffen bij de epoxywinkel.  

We gaan nu even bij de verschillende lagen langs die een gietvloer heeft. We beginnen met de primerlaag. Dit is de laag die over de ondervloer gaat. Deze laag zorgt ervoor dat de gietvloer goed hecht. Als deze laag is aangebracht moet je tussen de 18 en 36 uur wachten. Dan volgt de schrap laag deze laag zorgt ervoor dat de gietvloer luchtdicht is. Ook deze laag moet 18 tot 36 uur drogen. Dan komt de echte kunststoflaag, je kan kiezen tussen epoxy of polyurethaan. Als deze laag is uitgehard dan kan tot slot de toplaag erop. Na 2 a 3 dagen kun je al voorzichtig op de vloer lopen. Met de zware meubels moet je nog even 5 tot 7 dagen langer wachten.  

Wat kun je met epoxy giethars van de epoxywinkel?

We zijn nu even diep ingegaan op het leggen van een gietvloer, maar bij een epoxywinkel kun je ook epoxy giethars aanschaffen. Dit kun je voor verschillende projecten gebruiken. Epoxy giethars is doorzichtig waardoor je er echte kunst mee kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld je bruidsboeket laten ingieten. Je laat de bloemen even drogen en giet er vervolgens giethars overheen. Nu is het een blok die je kunt verwerken in een bijzettafeltje of een nachtkastje. Niet alleen bloemen maar ook munten kun je laten ingieten.  
Je kunt epoxy giethars ook gebruiken voor de toplaag van je eettafel. Zo krijg je geen krassen op het mooie hout. Wat je tegenwoordig ook vaak ziet is dat ze een gat maken in een tafelblad, de epoxy blauw maken, en dan erin gieten. Dit zorgt voor een soort zee effect. Zeker een wauw factor voor je eetkamer. Voor de doe-het-zelf types onder ons kun je alle benodigdheden aanschaffen bij de epoxywinkel. Van de giethars tot de toplaag, en je kan zelfs kleuren uitkiezen die je voor je tafel of andere kunstwerk kan gebruiken. Zo kan je alles naar je eigen zin maken, en heb je een uniek meubelstuk.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *